RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Szilvássy Carola receptjei

Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola, az erdélyi nemesség egyik leginspirálóbb nőalakja volt, az erdélyi társasági élet középpontjának számított. A kortársak szerint ő működtette Erdély legszínvonalasabb konyháját, nagyon jó érzéke volt egyaránt a főzéshez és tálaláshoz. Szakácskönyvében betekintést nyújt az erdélyi arisztokrácia étkezési szokásaiba és a korabeli konyha gazdag, változatos kínálatába.
 
Carola receptjei báró Kemény János hagyatékának rendezése közben kerültek elő, melyekből Marosi Ildikó irodalomtörténész 2009-ben könyvet szerkesztett. Három figyelemreméltó étel elkészítési módját hoztuk el a gasztronómia iránt érdeklődők számára.
 
Zöldség-omlette
 
Sárgarépát, krumplit, karfiolt apró kockákra vágni, aztán zöldborsót hozzákeverni, – lehet gombát is, szintén kockára vágva. Mindezeket sós vízben puhára főzni aztán jól leszűrni a levét, 3-4 tojást hozzáadni és egy kevés lisztet is, forró vajban vagy olajban kisütni. Mikor szép sárga – forrón kiborítani, reszelt sajttal meghintve összehajtani. Adhatunk hozzá olvasztott vajat, paradicsom- vagy gomba sauce-t.
 
Francia palacsinta
 
12 deka vajat, 2 deci tejfölt, 14 deka lisztet, 12 deka cukrot 6 tojás sárgájával jól elkeverni. Aztán 4 tojás habját hozzáadni. Ebből 8 palacsintát sütni, de nem kiszárítani. Végül tűzálló tálban egymásra helyezni és közben ízzel vagy chocolade-ot olvasztva bekenni. 5 percig így sütni forró csőben. Lehet cukor nélkül is készíteni és reszelt sajttal összerakni.
 
Sólet
 
40 dk apró fehér paszulyt 12 óráig áztatni. 1-2 hagymát 5 dk libazsírban egészben megpirítani. Aztán ebben a zsírban 25 dk árpakását és a paszulyt is megforgatni, liba- vagy füstölt hússal összerakni. A közepébe a hagymát tenni. Kis vízzel felönteni, hogy úgy három ujjnyira ellepje. Paprikával megszórni, légmentesen lezárni és 3-5 óráig sütőben tartani. Jó előző nap elkészíteni.
 
Forrás:
báró Bormenissza Elemérné Szilvássy Karola: Kipróbált receptek, szerkesztette: Marosi Ildikó (2009)
 
HUENGRO