RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Sepsiszentgyörgyi Napkapu program

A Carola Egyesület is támogatja azt a kezdeményezést, amelyet 2019 tavaszán indítottak el Székelyföldön, és amelynek célja, hogy környezettudatosságra nevelje az általános és középiskolás gyermekeket. A Napkapu program szervezői tavaly adománygyűjtési akciót indítottak annak érdekében, hogy erdősíteni tudjanak egy hektárnyi területet. Az adományoknak köszönhetően idén március végén 5 000 csemetét ültettek el Sepsiszentgyörgyön, az Őrkői bánya melletti területen.
 
A program ötlete Tulit Évától származik, akihez a Háromszéki Közösségi Alapítvány és a Balassi Intézet is csatlakozott, mint partner és szakember. A kezdeményezést tavaly ősszel környezetnevelési órákkal indították, ezeken közel 500 diák vett részt októbertől decemberig. Ezt követte a csemeteültetési akció, amelyhez a helyi polgármesteri hivatal biztosított területet.
 
A csemeték elültetését eredetileg a programba bekapcsolódott diákokkal tervezték megvalósítani, azonban a járványhelyzet közbeszólt, így a munkát hivatásos ültetőkkel végeztették el. Három napon keresztül öt ember dolgozott azon, hogy 1500 juhar és vadmeggy, illetve 3500 tölgyfa csemete kerüljön a földbe.

A szervezők évente további kétezer csemetével szeretnék bővíteni az erdőt. A Napkapu program része a helyi '56-os emlékparkban állított kortárs szobor bővítése is. A szobrot minden évben egy-egy új elemmel egészítik ki, amellyel a szervezők a projekt előrehaladtát jelzik.
 
Források:
https://www.erdely.ma/...
https://www.maszol.ro/...
 
A gyűjtőoldalon kiemelt kép forrása: erdely.ma (Napkapu Környezetnevelési Program)
HUENGRO