RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Könyvajánló – Kipróbált receptek

Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola, az erdélyi nemesség egyik kiemelkedő nőalakjaként a második világháború előtt a társasági élet középpontjának számított, akit nemcsak a társadalmi problémák és a művészetek foglalkoztattak, hanem a gasztronómia és a különféle kulináris kalandok is. Kitűnő háziasszony volt, az étkezés kultúrájának egyik kiváló mestere. A kortársak szerint ő működtette Erdély legszínvonalasabb konyháját, nagyon jó érzéke volt a főzéshez és a tálaláshoz egyaránt. Féltve őrzött receptes könyve betekintést nyújt az erdélyi arisztokrácia étkezési szokásaiba és a korabeli konyha gazdag, változatos kínálatába.
 
Szilvássy Carola receptjeire Marosi Ildikó marosvásárhelyi irodalomtörténész bukkant rá. A 272 oldalas mohazöld, vonalas füzetet Carola saját kezűleg írta tele jellegzetes, óriási betűivel. Jelentőségét bizonyítja, hogy végrendeletében külön intézkedett a könyv sorsáról, Kemény Jánosnéra hagyva ezt. A receptek átdolgozásakor Marosi Ildikó megőrizte Carola írásmódját, kifejezéseit, az idegen szavak használatát, és néha a következetlenségeit is. A könyv érdekessége, hogy a cím mellett jobbra megtalálhatóak a receptek forrásai, amelyekből kikövetkeztethető, hogy a híres erdélyi nő hol és kitől tanult egy-egy ételkészítési módot. Ezzel megteremtette a szakácskönyv történelmi hátterét, amelyet a szerkesztő a könyv elő- és utószavában interjúk és korabeli írások alapján próbált érthetően, ugyanakkor izgalmasan bemutatni.
 
Carola szakácskönyve többnyire tapasztaltabb háziasszonyokhoz szól, akik szívesen részt vennének egy izgalmas kulináris utazáson, kipróbálnák a híres erdélyi Richelieu-pulyka receptjét és akiket érdekel a nyúl- és libamájpástétom, a narancsos torma vagy a tárkonyos csirke elkészítésének módja. A receptes könyvből azt is megtudhatjuk, hogy miért kell a rizottóhoz kockára vágott csontvelőn pirítani a rizst, vagy hogy milyen édességeket és süteményeket fogyasztottak akkoriban az előkelőbb családok. Az ínycsiklandó finomságra éhezők tippeket is kapnak a tálaláshoz, a maradék felhasználásához, hiányzó alapanyag esetén pedig az improvizációhoz.
 
Forrás:
Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola: Kipróbált receptek (szerk. Marosi Ildikó). Csíkszereda, 2009.
http://magyarkonyhaonline.hu/...
HUENGRO