RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Kendőzetlen feljegyzések Kolozsvárról

Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola az erdélyi főúri társasági élet meghatározó alakja volt a második világháború előtt. Többek között az ő kéziratait, levelezéseit és kordokumentumokat is tartalmaz a 2019. júliusában megjelent Kendőzetlen feljegyzések Kolozsvárról című könyv. A kivételes női életpályáról szóló kötetet Tusványoson mutatta be Szebeni Zsuzsa, a Carola Egyesület kuratóriumának elnöke és Molnár-Bánffy Kata az egyesület ügyvezető igazgatója.
 
- Ideje lenne, hogy Szilvássy Carola elfoglalja méltó helyét a magyar kultúrtörténetben. Úgy vélem, hogy a róla írott könyvvel és a nevét viselő egyesület tevékenységének a segítségével nemcsak neki nyújtunk elégtételt, hanem azoknak a nőknek is, akik a háttérbe szorultak, hiszen a történelmet a férfiak írták – mondta Molnár-Bánffy Kata.
 
A Kendőzetlen feljegyzések Kolozsvárról fő részét Szilvássy Carola háborús naplója adja, de szó esik benne a sportolásról, színházi életről is. A bemutatón Berekméri Katalin marosvásárhelyi színésznő olvasott fel részleteket a könyvből.

A névadó „sokoldalúsága, szociális érzékenysége, a nemzet fennmaradásáért végzett tevékenysége, sportteljesítményei, felfedező utazásai mindenképpen megérnek egy könyvet, s még mindig nem teljes a kép” – árulta el Szebeni Zsuzsa.
 
A mű az ő odaadó munkájának köszönhető, és nem kizárt, hogy folytatás is követi, hiszen mint kiderült, nem fért bele minden kéziratanyag és levelezés egy kötetbe.
 

Forrás:
https://www.hirmondo.ro/kultura/elete-regenybe-illo/...
HUENGRO