RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Főzőverseny Carola receptjei alapján

Szilvássy Carola bárónő különleges receptjei ihlették azt a főzőversenyt, amit 2019 áprilisában a Kolozsvári Református Kollégiumban szerveztek meg a szakácsszakmában magyarul tanuló 10–11. osztályos diákok számára. Az Erdélyi főúri konyha titkai elnevezésű vetélkedőn hat erdélyi magyar szakközépiskola szakácstanuló-csapata mérkőzött meg. A Carola Egyesület kezdeményezésével és a Bethlen Gábor Alap támogatásával megrendezett versenyt hagyománnyá szeretnék alakítani a szervezők.
 
A kolozsvári megmérettetés tökéletesen felidézte az ilyenkor szokásos versenyhangulatot. A kétfős csapatoknak három óra alatt kellett elkészíteniük a recepteket a kis méretű, rögtönzött konyhákban. A főétel, az uborkás szelet krumplifánkkal adott volt, de – hogy legyen némi kihívás is a feladatban – az elkészítendő desszertek receptjei közül a helyszínen sorsoltak. A lehetséges versenyfeladatok között az almabesamel, a narancshéj torta, a nyers csokoládékrém, a széna-szalma, a vaníliafánk, a chocolade-os szilva, a mazsolatorta, a kirántott almás palacsinta, a kitűnő kuglóf és részeg ananászok receptjei szerepeltek. A csapatok munkáit öttagú zsűri felügyelte és értékelte.
 
A főzőversenyt a csíkszeredai csapat, a Johannes Kájoni Szakközépiskola diákjai nyerték. A zsűri szerint ők készítették a legfinomabb és a legszebben tálalt főételt. A második helyezett csapat a gyergyószentmiklósi Batthyányi Ignác Műszaki Szakközépiskola diákjai voltak, a harmadik helyezést pedig a vendéglátó Kolozsvári Református Kollégium csapata vitte el.

Vass Róbert mesterszakács és zsűritag szerint Erdélyben az új generáció arra törekszik, hogy a megmaradt régi recepteket mostani technológiával, egészségesen készítsék el, és a mai trend szerint tálalják az étterem-látogató közönségnek. Szebeni Zsuzsa, a Carola Egyesület elnökségi tagja szerint fontos, hogy a gasztrokultúrának ez az ága is eljusson a fiatalokhoz. Elmondása szerint a Carola szakácskönyvében található nemzetközi, felvilágosult receptek nem zsíros, egészségtelen vagy megfőzhetetlen ételek, hanem olyasmik, amelyek akár a mostani trendekhez is alkalmazhatóak.
 
Források:
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/...
http://szabadsag.ro/...
 
A kép forrása: szabadsag.ro
HUENGRO