RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

De Gerando Antonina - Háztartástan

Teljesen természetes, hogy a XIX. század iskoláiban a háztartástan fontos tananyag volt. Ugyanakkor a gyakorlati tantárgyhoz nem tartozott tankönyv, ezért De Gerando Antonina hiánypótló alkotást hozott létre, amikor 1883-ban Háztartástan című művében megírta intelmeit növendékei számára.
 
A könyv amellett, hogy a ház és környékének tisztán tartása, gondozása, az étkezések sorrendje, a háziállatok tartása és a kertgondozás témaköreit is körüljárja, hasznos tanácsokkal látja el a háziasszonyokat kiadásaik csökkentésével kapcsolatban is. Antonina javaslataival mértékletességre, józanságra és a kreatív megoldásokra hívja fel a figyelmet.
 
Íme néhány ízelítő a korabeli háztartási praktikákból:
 
Mindig tartsuk számon kiadásainkat!
 
„A költségkönyv úgyszólván a ház lelkiismeretét képviseli. Az mutatja ki, melyek azon hiábavaló költségek, melyeket egy kis ügyelettel, könnyű szerrel ki lehetett volna kerülni, s melyek sem élvezetet nem nyújtottak, sem a jólétet nem növelték, se másokon nem segítettek… a költségkönyv a háziasszony naplója is melyből folyton okulhat a jövőre nézve… Látni fogja vajon célszerűen, józanon rendezte-e be a háztartását, és ha hiba történt hol volt-e hiba?”
 
Soha ne keverjük hitelbe magunkat!
 
„Ezt elérendő tartsa a jó háziasszony zsinórmértékéül, hogy bármint csábítják is, hitelben ne vásároljon, ha tudja, hogy nem rendelkezik megfelelő pénzösszeggel. Legyen tehát a háziasszony rendíthetetlen erre nézve. A pénz, eszköz. Sem túlságosan szeretni, sem túlságosan megvetni nem kell, sem kisszerűen fösvénykedni vele, sem pazarul szórni, de okszerűen felhasználva előmozdítani azzal az anyagi, szellemi, erkölcsi jólétet és fejlődést.”
 
A változatosság és a mérték az egészség titka!
 
"Arra kell főleg törekedni, hogy a konyha minél egészségesebb, változatosabb, jobb ízű, de minél egyszerűbb legyen, hogy minél kisebb adagban, minél több tápanyagot foglaljon magába, s minél könnyebben emészthető legyen… A legegészségesebb eledel a sült hús, zöldség, gyümölcs. A tésztás ételek közül csak a legkönnyebbek ajánlhatóak, s minél ritkábban…"
 
Az ideális kialakítású konyhában egyszerű a főzés!
 
"A konyhának lehetőleg tágasnak, világosnak, és könnyen szellőztethetőnek kell lennie, téglával kirakva, hogy annál tisztábban lehessen tartani. Legalkalmasabb és legtakarékosabb a főzésre nézve az új rendszerű kemence, melyet fával, kőszénnel, vagy koksszal lehetne fűteni.”
 
A megfelelő minőségű konyhai eszközök a háziasszony elengedhetetlen kellékei!
 
"A konyhaedényekre nézve a legszükségesebbek a zománcos kasztrolok, melyeknek mindig jól kell zománcozva lenniük, továbbá az öntöttvas főzőfazekak leveseknek, porcelánnal bélelt más öntött vas és bádog edények a zöldség számára, néhány cserépedény is. Tányérok és tűzre tehető porcelánedények. Azon kívül lapos és tojásdad fenekű réz üstök a befőttek számára, hosszú szárú sütő serpenyő. Lyukas, kettős fenékkel ellátott hal-üst, melynek mindig gondosan meg kell zománcozva lennie.
Pecsenyeforgató gép, mely egyszerűen a vaskemence egyik oldalához illeszthető… Kávépergelő és főzőgépek. Ez utóbbi legjobb minőségű, midőn fehér porcelánnal van bélelve. Szűrők, mozsár, sziták, tölcsér, különböző nagyságú fejszék, kis fejsze, vagdaló kés, szalonnatű, kanalak, villák, olló, mérőserpenyő, lámpa és gyertyatartó, fedeles és fedél nélküli szénlapát, sótartó, liszttartó láda, törölő ruhákat szárító állvány, kendővel ellátott kézmosó készülék, seprű, súroló, kefék, szivacsok, ezek a legszükségesebbek.
Amely gazdasszony ezt mind egyszerre nem szerezhetné meg magának, vásárolja be lassan, de mindent a legjobb minőségben, mert az, ha drágább is, sokkal tartósabb, s e szerint gazdaságosabb."

 
Ne legyünk a konyha rabjai!
 
"Utánajárás, figyelem gondosság igényeltetik mindenhez. (...) Azonban ha nagy gondot kell a háztartásra fordítani nem szabad kizárólagosan annak élni. A háztartás eszköz nem életcél…"
 
Forrás:
De Gerando Antonina: Háztartástan (Kolozsvár, 1883)
Ambrus Attiláné Dr. Kéri Katalin – A modern nevelés útjain – De Gerando Antonina (1996)
 
HUENGRO