RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Carola emlékét idéző könyvbemutatók

A Carola Egyesület számos tevékenységet végez annak érdekében, hogy megőrizze Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola emlékét, és ezzel együtt megismertesse másokkal is sokszínű egyéniségét. 2019-ben többek között könyvbemutatókkal, előadásokkal és gasztronómiai rendezvényekkel népszerűsítették kivételes élettörténetét. A tavalyi év egyik fontos momentuma a Kendőzetlen feljegyzések Kolozsvárról című kötet megjelenése volt, amely a Szépmíves Kiadó gondozásában jelent meg, és amelyet Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója rendezett sajtó alá.

A könyv Szilvássy Carola irodalmi hagyatékát, kéziratait, levelezéseit tartalmazza. Ezek megjelenésével az erdélyi nemesasszony neve végérvényesen bekerült a magyar kultúrtörténetbe. A kötetet Erdély több nagyvárosában, illetve Magyarországon is bemutatták, így a nagyszámú közönséget vonzó nyári fesztiváloktól a Magyarság Házán keresztül a kisebb református gyülekezetekig sokan hallhattak Szilvássy Carola sokoldalú személyiségéről.

A kötetről tavaly a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos 30) rendezvénysorozaton, Marosvécsen a Helikoni leszármazottak találkozóján, a 10. Kolozsvári Magyar Napokon és a Sapientia Egyetem időseket megcélzó Ezüst Akadémiáján is szó esett. A könyv legutóbb 2020. februárjában, Budapesten a Magyarság Házában került bemutatásra. Az országos népszerűsítésben a Carola Egyesület tagjain kívül részt vett több, a témához köthető neves szakértő és előadóművész is.
HUENGRO