RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

KHUMBA TRANSZ-AFRIKA EXPEDÍCIÓ

A 2018. február 25. – április 25. között lebonyolított Khumba Transz-Afrika Expedíció célja az volt, hogy a tapasztalt hegymászókból és raliversenyzőkből álló csapatok megtalálják gróf Wass Albert sírját Dél-Afrikában. Az író Wass Albert nagybátyja az 1902-ben lezajlott angol-búr háborúban, egy angol felderítő csapattal vívott tűzpárbajban vesztette életét. Végső nyughelyét elsőként unokatestvére, Szilvássy Carola kereste fel. A báróné expedíciója után több mint egy évszázaddal egy, az ő nevét viselő egyesület is nekivágott a felfedezőútnak.
 
A merész vállalkozáshoz két csapat csatlakozott, a Székelyek a magasban Sport Klub és a Sepsi Sic Outland Expedition, akik mindössze 45 nap alatt szelték át Afrikát. A csoportok észak-dél irányba haladva, speciálisan fölszerelt terepjárókkal utaztak Port-Saidtól Fokvárosig. A több mint 16 ezer kilométeres útvonal érintette Egyiptomot, Szudánt, Etiópiát, Kenyát, Zambiát, Tanzániát, Botswanát és a Dél-afrikai Köztársaságot.

A Carola Egyesület megbízásából és a Balassi Intézet segítségével Tulit Zsombor és Szarukán László a Dél-afrikai Köztársaság keleti határán kutatott gróf Wass Albert sírja után. A keresést időközben kiterjesztették Szváziföldre és Mozambikra is. A helyszínen végzett, fotókkal és hangfelvételekkel dokumentált kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy Szváziföldön rátaláltak gróf Wass Albert sírhelyére. A kutatás dokumentumait Fokvárosban adták át Dél-Afrika magyar nagykövetének, ezt követően pedig szerencsésen hazatértek.

A csapatok beszámolóiból kiderül, hogy az utazás során a helyi lakosok többnyire barátságosak és segítőkészek voltak. A kommunikáció viszont nehézkes volt, különösen az elszigeteltebb helyeken, ahol legtöbbször csak mutogatással tudták megértetni magukat. A helyiek jószándékát itthonról vitt apróságokkal, emléktárgyakkal, futball-labdákkal, sportmezekkel, élelemmel és ruhaneművel köszönték meg.

Elmondásuk szerint a célig vezető út fegyelmezettséget, kitartást és egészséges veszélyérzetet kíván meg. A mindennapos megpróbáltatásokkal járó utazás ellenére színes és vonzó kép tárult eléjük Afrikáról. A Föld értékeinek, a különböző kultúráknak és embereknek a megismerése, a hely különleges hangulata valósággal elvarázsolta őket, így a csapatok élményekkel gazdagodva térhettek vissza szülőföldjükre.
 
Források:
https://www.erdely.ma/...
https://www.sepsiszentgyorgy.info/hirek2/...
HUENGRO