RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Hátrahagyottak emlékezete kiállítás

A Hátrahagyottak emlékezete című kültéri tárlat az 1849-es aradi vértanúk szeretteinek állít emléket. Azok előtt a nők és gyermekek előtt tiszteleg, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk tragédiájának lelki és fizikai terheit, sokszor a legnehezebb körülmények között. A forradalom kapcsán gyakran megfeledkezünk a honleányokról és a gyerekekről, ez a tárlat ezt pótolja. Azoknak a hátrahagyottaknak állít emléket, akiknek megaláztatásban, szegénységben, nehéz sorban telt az életük a kivégzések után, akikről nem szólnak a történelemkönyvek és akikről nem tanulunk a gimnáziumban.
 
A vándorkiállítást a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja és a Carola Egyesület kezdeményezte. A tárlatot először 2015. október 6-án mutatták be Budapesten a Honvédelmi Minisztérium felkérésére, elkészítésében történészek, grafikusok, fotósok működtek közre. A nagyméretű pannók egy-egy vértanú-feleség, -menyasszony alakját jelenítik meg, kétnyelvű (magyar és román) felirattal ismertetve életútjukat. A Hernádi Zsolt történész által megírt szövegek rávilágítanak, hogyan hordozták az özvegyek és gyerekeik életük végéig férjük, vőlegényük, édesapjuk tragédiáját.
 
A kiállítás Aulich Alajos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Vécsey Károly, Török Ignác, Batthyány Lajos vértanúkat és feleségük, menyasszonyuk történetét eleveníti meg. Ugyanakkor öt özvegy történetét külön is bemutatja: Csernovics Emília, Damjanich János honvéd vezérőrnagy felesége; Domicella Bilinska, Schweidel József honvéd vezérőrnagy felesége; Kapitány Katalin, Knezić Károly felesége; Sissány Elíz, gróf Leiningen-Westerburg Károly honvéd vezérőrnagy felesége; Lucia Conchetti, Láhner György vezérőrnagy felesége.
 
A tárlatot több erdélyi nagyvárosban is bemutatták, így Kolozsváron, Déván, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon, Nagyszebenben, Temesváron és Bukarestben is megtekinthették az érdeklődők. A kiállítás románra fordítása révén olyan nagyszámú célközönséghez is eljuthatott, amely korábban hasonló történelmi és esztétikai információhoz nem juthatott hozzá. Összesítésképpen megközelítőleg eddig 60.000 látogató látta az anyagot. 2018-ban az alábbi helyszíneken került bemutatásra: a bukaresti Magyar Intézetben, Csíkszeredán, Makón és Baróton.
 
Források:
https://szekelyhon.ro/kultura/...
http://www.bukarest.balassiintezet.hu/...
HUENGRO