RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Háromszéki honleányok

A Háromszéki honleányok nevet viselő szabadtéri kiállítás az 1848-as forradalom kevésbé ismert nőalakjainak, honleányainak állít emléket. Azokat a nőket mutatja be, akik hősies magatartásukkal, nemes cselekedeteikkel és a forradalom iránti elkötelezettségükkel emelkedtek ki társaik közül, és akik nemcsak a forradalmi sikerekben, de az azt követő megtorlásokban is osztoztak a férfiakkal.
 
A kiállításon bemutatott honleányok a forradalmi események közepette gyors változásokon átesett társadalmi jelenségek aktív szereplői. Közös bennük, hogy mind Székelyföldön, nevezetesen Háromszéken születtek, és mindegyikük szíve a forradalomért dobogott. Ezek a lánglelkű nők a fronton harcoltak, segédkeztek a lőporgyártásban és ápolták a sebesülteket, de a fennálló hatalmi renddel szembeni demonstrációkból is kivették a részüket. Nemüket sokszor csak a csatában szerzett sebesülésük árulta el. Forradalmi időkben forradalmi cselekedeteket vittek véghez, legyen szó zászlóanyákról, kokárdakészítőkről, sütőasszonyokról vagy éppen nőhonvédekről.
 
A kiállításon Velcsuj Jusztina (Gábor Áron hitvese), Zsigmond Jakabné Kovács Lídia, Szotyori Nagy Tamásné Vajna Terézia, Benkő Rafaelné Dálnoki Lázár Rozália, Vitéz Antalné Doby Zsuzsanna életpályáját ismerhetjük meg közelebbről. A „honleányokat” megjelenítő fotók a Háromszék Táncegyüttes Gábor Áron-előadásának jelmezeiben készültek. Nekik köszönhetően úgy is belenézhetünk a honleányok szemébe, hogy nem maradt fenn róluk használható korabeli ábrázolás.
 
A tárlat számos kulturális intézmény összmunkájának eredményeképpen jött létre. A tablón látott szövegek forrása Nagy Sándor műve (Háromszék önvédelmi harca 1848–49-ben), de számos történész, író (Egyed Ákos, Demeter Lajos, Demeter László, Kisgyörgy Zoltán, Kisgyörgy Tamás, Borbíró Fanni, Süli Attila, Benő Mihály, Bözödi György) is hozzájárult a nők és a kor hű ábrázolásához.
 
Források:
https://www.sepsiszentgyorgy.info/...
 
https://www.hirmondo.ro/kultura/...
HUENGRO