RólunkAktualitásokTudástárGaléria 

Benedek Elek emlékév

Az elmúlt években a Carola Egyesület, a Sepsiszentgyörgyi Balassi Intézettel karöltve kiemelt hangsúlyt fektetett a nemzeti kulturális értékek bemutatására. A szervezet tagjai éppen ezért csatlakoztak a Családok évéhez, az erdélyi nagy fesztiválokhoz (Kolozsvári Magyar Napok, Vásárhelyi Forgatag), tavaly pedig a Benedek Elek emlékévhez.

A 2019-es évet Háromszéken Benedek Elek emlékévnek nyilvánították, ugyanis tavaly volt a kiváló képességű erdővidéki író és mesemondó, lapszerkesztő születésének 160., halálának 90. évfordulója. A Carola Egyesület az emlékév egyik fő támogatója volt. Az ez alkalomból szervezett rendezvények, versenyek, kiállítások és könyvbemutatók a kultúra iránti elkötelezettséget, a Benedek Elek életművében megtestesülő székelyföldi értékeket, a tehetség korai felismerésének jelentőségét, a tenni akarást és az összefogást népszerűsítették.

Az emlékév kapcsán a Carola Egyesület több mint 20 rendezvénybe kapcsolódott be. Az emlékév első eseménye a Benedek Elek gyermekrajzpályázat volt, amely több mint 1500 fiatalt szólított meg. A nyertes képek Kisbaconban, majd Sepsiszentgyörgyön is ki voltak állítva kültéri tárlatként. Külön öröm, hogy a pályázat anyagaiból év végén megszületett egy kötet is, Benedek Elek 9 mese címmel.

Az emlékév alkalmából országszerte több eseményt is szerveztek: Bukarestben, Marosvécsen és Kézdivásárhelyen Benedek Elek emlékkiállítást és könyvbemutatót tartottak, Háromszéken ismét megrendezték az óvodások megyei Mesemondó Találkozóját, a 10. Kolozsvári Magyar Napokon pedig mesefilmvetítésekkel szórakoztatták az érdeklődőket. 2019. szeptemberében több helyszínen is tartottak ünnepségeket Benedek Elek tiszteletére: Torján Benedek Elek emléktáblát avattak, Baróton felavatták Benedek Elek egész alakos szobrát, Kisbaconban pedig a Benedek Elek Emlékház fennállásának 50. évfordulója alkalmából egész napos rendezvénysorozatot tartottak.
 
Benedek Elekre Magyarország egyes városaiban is megemlékeztek. Az egri Szépasszony-völgyben az érdeklődők Elek apó életművébe nyerhettek bepillantást mesekönyveken, kiadványokon és életműkiállításon keresztül. Budapesten a IX. kerületben pedig kilenc napon keresztül vándorolhattak kicsik és nagyok Elek apóval a mesék birodalmában, a Ferenc téri „meseerdőben”.
HUENGRO